We weten het allemaal: om te vermageren, moeten we minder vet, minder suiker en minder vlees eten, maar meer fruit en groenten, en bovendien mogen we tussendoor niet knabbelen. Het is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Blijven uw inspanningen zonder resultaat? Verander eens van tactiek en wijzig uw voedingsgewoonten.

1) Breng de groenten op smaak

Meer groenten eten betekent niet noodzakelijk dat u ze in water moet koken en zo moet opeten. Ze moeten uiteraard ook niet in de olie of in de boter baden. U kunt ze stoven, pureren, gratineren, er een slaatje van maken… U kunt ze ook op smaak brengen met kruiden, balsamicoazijn, een yoghurtsausje, enz.
Hetzelfde geldt voor de bereiding van vis: als men u aanraadt om tweemaal per week vis te eten, dan is het logisch dat u de bereidingswijze varieert. Keuze genoeg: vis in court-bouillon, gegrilleerde vis, vis in papillot… Breng het gerecht ook op smaak volgens de inspiratie van de dag: mosterdsaus, uienfondue, tomatenpuree, citroen, curry…
 

2) Eenmaal per dag vlees eten is voldoende

Het is echt niet nodig bij elke maaltijd vlees (of vis, eieren, ham) te eten. Een aanvoer van dierlijke eiwitten eenmaal per dag is voldoende. Eet u bijvoorbeeld 's middags vlees, dan kunt u 's avonds een maaltijd samenstellen met groenten (rauwkost of soep), gevolgd door zetmeel of granen (pasta, rijst, tarwe, quinoa, bulgur…) die u serveert met ratatouille, champignons, tomaten, enz.

3) Gebruik de juiste vetstoffen

Maak uw kasten en koelkast leeg en bewaar alleen olijf-, koolzaad- en notenolie, en indien nodig een (niet-gehydrogeneerde!) plantaardige margarine die rijk is aan koolzaad of olijven. Deze producten kunt u gebruiken voor het klaarmaken en op smaak brengen van de gerechten.
 

4) Gebruik (tijdelijk) zoetstoffen

Het is op termijn niet de bedoeling om suiker te vervangen door zoetstof, maar wel om de consumptie van suiker te beperken door geleidelijk de hoeveelheden te verminderen. Het resultaat zal zichtbaar zijn op de weegschaal, terwijl u de gewoonte aanneemt om minder suiker te eten.

5) Zet geen zoutvaatje op tafel

Het op smaak brengen gebeurt in de keuken, zonder te overdrijven met zout. Aan tafel wordt geen zout meer bijgenomen. Wees ook op uw hoede voor producten die veel zout bevatten, zoals koekjes, chips, fijne vleeswaren…
 

6) Koop alleen het strikt noodzakelijke

Beperk u tot het strikt noodzakelijke wanneer u boodschappen gaat doen. Stel indien nodig een lijst op en beperk u tot wat erop staat. We hebben allemaal de neiging om onze caddie te vullen met verleidelijke, maar overbodige producten. Houdt u zich aan uw lijst, dan vermijdt u bovendien overvolle kasten met koekjes, chocolade en andere lekkernijen die u vroeg of laat zullen doen kraken… onder voorwendsel dat ze op moeten.

7) Koop niet uitsluitend lightproducten

Uw toevlucht nemen tot zuivelproducten, kaas, caloriearme koekjes en gebak is een goed idee, op voorwaarde dat u ze geleidelijk integreert in uw nieuwe voedingsgewoonten en dat u er niet mee overdrijft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u twee lightyoghurtjes gaat eten in plaats van één gewone yoghurt. Het is niet omdat een product light is dat u de hoeveelheid moet verdubbelen!
 

8) Durf gewoonten doorbreken

Nuggets op woensdag, cordon bleu op donderdag, gepaneerde vis op vrijdag, frietjes op zaterdag… Dat begint na een tijdje letterlijk door te wegen. Breek dit ritme en zoek nieuwe snelle receptjes: puree van het huis, omelet, vis in papillot…

9) Drink alleen maar water

Enkel een glaasje fruitsap (zonder toegevoegde suiker) is toegelaten. Vermijd elke suikerhoudende drank. Fruitsap, fruitdrankjes en koolzuurhoudende dranken zorgen voor talrijke, overbodige calorieën die gemakkelijk te vermijden zijn. Wat koolzuurhoudende dranken betreft, genieten lightversies de voorkeur omdat ze weinig of geen calorieën bevatten. Ze hebben wel een niet te verwaarlozen nadeel: u blijft aangetrokken door de suikersmaak.
 

10) Honger uzelf niet uit

U gelooft toch zelf niet dat u zich bij het middagmaal zult tevredenstellen met een yoghurtje en een portie vruchtenmoes. In het beste geval zult u de koelkast plunderen zodra u 's avonds thuiskomt, in het ergste geval zult u opnieuw beginnen knabbelen in de loop van de namiddag. Een goede tip: stel uw middagmaal op voorhand op. Op deze wijze zullen uw keuzes (of intenties) minder geleid worden door de honger.

Bron : e-gezondheid.be
Artikel gepubliceerd door op 09/02/2009 - 00:00
Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/05/2011 - 16:18